Gotowanie może być codziennym obowiązkiem i męczącą rutyną albo pasją, hobby, sposobem na wspólne spędzanie wolnego czasu. Niezależnie od tego, jak je traktujemy, ważne jest, aby odbywało się w sposób prosty i wygodny, w miejscu odpowiednio do tego przygotowanym.
Przy planowaniu kuchni ważne są inspiracje – przeglądamy magazyny wnętrzarskie, oglądamy wystylizowane wnętrza zaaranżowane zgodnie z najnowszymi trendami, pięknie sfotografowane meble i urządzenia kuchenne. W trakcie rozmów z projektantem bądź samodzielnego dobierania materiałów i mebli wzorujemy się na propozycjach znalezionych w czasie naszych poszukiwań. Ale uwaga – właśnie w tym momencie powinniśmy krytycznie przyjrzeć się swoim wyborom. Spróbujmy sobie wyobrazić, jak będziemy się w planowanej kuchni poruszać, sięgać po naczynia, wyjmować produkty z szafek.
W artykule znajdziesz:
- porady architekt wnętrz, jak zorganizować przestrzeń kuchenną, biorąc pod uwagę nasze zwyczaje, sposób życia i powierzchnię kuchni
- podpowiedzi, jak zapewnić odpowiednio dużą powierzchnię roboczą, właściwą liczbę szafek i szuflad oraz rozplanować przestrzeń tak, aby poszczególne czynności ze sobą nie kolidowały
- wskazówki, jak rozlokować w kuchni różne strefy funkcjonalne, aby swobodnie i płynnie przechodzić od jednego etapu przygotowywania posiłku do drugiego
- sugestie, kiedy warto zdecydować się na wyspę kuchenną
- zalety i wady kuchni otwartej
- 15 zdjęć pięknych aranżacji kuchennych w różnych stylach
- rady, które modne obecnie rozwiązania mogą się okazać niepraktyczne
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych