Trudno o uniwersalną receptę na wygodną kuchnię, ale są wytyczne, które ułatwią jej racjonalne rozplanowanie.
W wygodnej kuchni funkcjonalność idzie w parze z ergonomicznymi rozwiązaniami dostosowanymi do potrzeb jej użytkowników. Są tacy, którzy w kuchni tylko robią sobie kawę i podgrzewają gotowe potrawy, inni spędzają w niej nawet 4-5 godzin dziennie. Jedni nie wyobrażają sobie gotowania w wydzielonej, zamkniętej przestrzeni i marzą o kuchni połączonej z salonem, innym przeszkadzają zapachy kuchenne i chcą się od nich odgrodzić szczelnymi drzwiami. Dlatego podstawą w projektowaniu kuchni jest dokładne poznanie oczekiwań i stylu życia jej przyszłych użytkowników. Jak duża jest rodzina, w jaki sposób korzysta z kuchni, jakie ma nawyki zakupowe, czy gotuje się dla gości? Czy posiłki przygotowuje jedna osoba, czy kilka? Użytkownicy kuchni powinni odpowiedzieć na wiele pytań, nawet tych z pozoru oczywistych. Łatwiej wówczas zaplanować chociażby ilość miejsca do magazynowania, długość blatu roboczego lub podział na dwa blaty, które umożliwią ...

Pozbawiona tradycyjnych szafek niewielka kuchnia nie dominuje nad salonem. Pomagają w tym ukryta lodówka, dyskretny wbudowany okap i zlewozmywak podblatowy usytuowany na pokrytej kamieniem wyspie. Projekt: Marta Sikorska/Sikorska & Kiryłowicz Architekci]
fot. Mariusz BykowskiW artykule znajdziesz:
- omówienie stref funkcjonalnych w kuchni
- kształty kuchni i odległości w poziomie
- jakie są strefy funkcjonalne w kuchni
- rodzaje kuchennej zabudowy
- wysokości i odległości w pionie
- zasady rozmieszczania oświetlenia i gniazd wtykowych
- inspirujące zdjęcia wnętrz

Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych