Wyspa zmienia kuchnię i ułatwia korzystanie z niej, pod warunkiem, że jest dobrze zaprojektowana.
Może pełnić wiele funkcji. Wyspa w kuchni otwartej na salon łączy oba pomieszczenia, pozwalając pracować twarzą w kierunku domowników. W zamkniętej zapewnia łatwiejszą komunikację i odciąża szafki z części produktów i naczyń.
W artykule znajdziesz:
- informacje, jakie wyspa kuchenna powinna mieć wymiary w zależności od tego, co chcemy na niej zmieścić, oraz jaką jej część przeznaczyć na wolny blat roboczy
- wyjaśnienie, jak być usytuowana względem innych sprzętów i mebli kuchennych
- przykłady wysp dobrze i źle zaprojektowanych
- podpowiedź dotycząca optymalnej wysokości blatu w zależności od funkcji wyspy
- wskazówki, kiedy zdecydować się na wyspę w kuchni, a kiedy na wyspę na granicy kuchni i salonu
- porady dotyczące wyboru oświetlenia na wyspie
- informacje, jak doprowadzić do wyspy instalacje
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych
Tekst architektka Natalia Bieńkowska
Wydanie Murator 5/2011
Wydanie Murator 5/2011