Zmieniają się trendy wnętrzarskie, rozwiązania proponowane przez producentów i architektów, styl życia. Nie zmienia się to, że kuchnia jest sercem domu. Wszyscy chcielibyśmy, aby była funkcjonalna.
Różne powierzchnie i kształty mają kuchnie w naszych domach, z różnym zapałem zabieramy się do gotowania i tym podobnych czynności, ale urządzając to pomieszczenie, zawsze powinniśmy pamiętać o codziennej wygodzie.
Strefy pracy
W dobrze urządzonej kuchni każdy przedmiot i sprzęt ma swoje miejsce, a przestrzeń i zabudowa są podzielone na uporządkowane strefy pracy. Dzięki temu przygotowywanie posiłków idzie łatwiej, a domownicy nie tracą czasu na krzątanie się po całym pomieszczeniu, aby zgromadzić naczynia i produkty potrzebne do zrobienia jakiejś potrawy. Kluczowe znaczenie ma odpowiednie ustawienie lodówki, zlewozmywaka i kuchenki. Odpowiednie, czyli takie, które uwzględnia kolejność wykonywanych czynności (wyjęcie z lodówki, mycie produktów, gotowanie), wielkość pomieszczenia, to, ile osób przygotowuje posiłki itp.
W artykule znajdziesz:
- informacje, jak wydzielić w kuchni strefy pracy ułatwiające przygotowywanie posiłków
- wskazowki dotyczące odpowiedniego ustawienia urządzeń kuchennych
- podpowiedzi, jakich rozwiazań unikać, aby zapewnić sobie bezpieczną i wygodną pracę
- zbiór praktycznych informacji o wyspach kuchennych - ich przykładowych wymiarach i funkcjach
- zdjęcia ilustrujące omówione zagadnienia
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych