Twardy jak kamień

5 sposobów na blat kuchenny

Zuzanna Podwysocka
Zuzanna Podwysocka

Blat kuchenny z naturalnego kamienia to rozwiązanie znane i sprawdzone od lat. Ale do wyboru są także inne materiały skutecznie z nim konkurujące.

Odporny na wysoką temperaturę, zarysowania i zaplamienie tłustymi, kwaśnymi i barwiącymi produktami – taki powinien być blat roboczy w kuchni. Przyjrzymy się najwytrzymalszym blatom robionym z kamienia naturalnego oraz sztucznie przeobrażonego, a także z konglomeratów kamiennych, kompozytów mineralno-akrylowych i spieków kwarcowych. Rozeznanie rynku i wybór konkretnego rozwiązania utrudnia to, że materiały na blaty często występują pod nazwami własnymi lub firmowymi. Bywa też tak, że określenia „konglomeraty” i „kompozyty” są stosowane wymiennie. A ponieważ są one dostępne w ofercie firm kamieniarskich, na te wszystkie materiały mówi się często blaty kamienne.

spiek-kwarcowy.jpeg
Bardzo ciekawa kolorystyka i wzornictwo spieków kwarcowych pozwalają osiągać różnorodne efekty. Cienkie i duże elementy umożliwiają wykończenie blatów i ścian fot. KAMICO KLEMENTOWICZ

W artykule znajdziesz:

  • opis pięciu rozwiązań materiałowych
  • przedstawienie zalet oraz ograniczeń każdego z nich
  • wskazówki, które ułatwią zakup blatu kuchennego
  • informacje o cenach
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego Murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

Wydanie: Murator 7/2019 Tekst Zuzanna Podwysocka
warto przeczytać
tematy z okładki