Twardy jak kamień
5 sposobów na blat kuchenny
Blat kuchenny z naturalnego kamienia to rozwiązanie znane i sprawdzone od lat. Ale do wyboru są także inne materiały skutecznie z nim konkurujące.
Odporny na wysoką temperaturę, zarysowania i zaplamienie tłustymi, kwaśnymi i barwiącymi produktami – taki powinien być blat roboczy w kuchni. Przyjrzymy się najwytrzymalszym blatom robionym z kamienia naturalnego oraz sztucznie przeobrażonego, a także z konglomeratów kamiennych, kompozytów mineralno-akrylowych i spieków kwarcowych. Rozeznanie rynku i wybór konkretnego rozwiązania utrudnia to, że materiały na blaty często występują pod nazwami własnymi lub firmowymi. Bywa też tak, że określenia „konglomeraty” i „kompozyty” są stosowane wymiennie. A ponieważ są one dostępne w ofercie firm kamieniarskich, na te wszystkie materiały mówi się często blaty kamienne.
W artykule znajdziesz:
- opis pięciu rozwiązań materiałowych
- przedstawienie zalet oraz ograniczeń każdego z nich
- wskazówki, które ułatwią zakup blatu kuchennego
- informacje o cenach
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych