Ważne jest, aby pomieszczenie służące do przechowywania żywności znajdowało się w odpowiednim miejscu i aby dało się je wygodnie urządzić.
Ponieważ spiżarnia jest pomieszczeniem praktycznym, powinna się znaleźć w każdym domu, w którym ceni się funkcjonalność oraz komfort. Wydzielone miejsce na produkty spożywcze znacznie ułatwia utrzymanie porządku w kuchni, jednak aby dobrze spełniało swoją funkcję, powinno być dobrze zaprojektowane.
Warto określić swoje oczekiwania. Czy marzymy o pętach kiełbasy zwisających z sufitu, czy zależy nam przede wszystkim na przechowywaniu w spiżarni dużych, nieestetycznych opakowań wody oraz karmy dla zwierząt – rzeczy, które chcemy ukryć przed wzrokiem domowników i gości?
W pierwszym przypadku mamy do czynienia ze spiżarnią z prawdziwego zdarzenia i będziemy musieli zadbać o specyficzny mikroklimat pozwalający na przetrzymywanie wędlin, warzyw i owoców oraz przetworów bez obaw o ich zepsucie. W drugim chodzi tylko o magazynek ulokowany blisko kuchni, miejsce do przechowywania suchych produktów spożywczych.
W artykule znajdziesz:
- rady architekt wnętrz, jak zorganizować klasyczną spiżarnię do przechowywania żywności (temperatura, wilgotność itd.), a jak spiżarnię pełniącą funkcję podręcznego magazynku na suche produkty spożywcze
- podpowiedzi, jakie wymiary powinna mieć wygodna spiżarnia, jakie piwinny być odległości między półkami w niej
- przykłady projektów gotowych, w których w rózny sposób wydzielono miejsce na spiżarnię
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych