Murator Architektura Spiżarnia
Przed wyborem projektu

Spiżarnia

Paulina Gawrońska
Paulina Gawrońska

Ważne jest, aby pomieszczenie służące do przechowywania żywności znajdowało się w odpowiednim miejscu i aby dało się je wygodnie urządzić.

Ponieważ spiżarnia jest pomieszczeniem praktycznym, powinna się znaleźć w każdym domu, w którym ceni się funkcjonalność oraz komfort. Wydzielone miejsce na produkty spożywcze znacznie ułatwia utrzymanie porządku w kuchni, jednak aby dobrze spełniało swoją funkcję, powinno być dobrze zaprojektowane.

Warto określić swoje oczekiwania. Czy marzymy o pętach kiełbasy zwisających z sufitu, czy zależy nam przede wszystkim na przechowywaniu w spiżarni dużych, nieestetycznych opakowań wody oraz karmy dla zwierząt – rzeczy, które chcemy ukryć przed wzrokiem domowników i gości?

W pierwszym przypadku mamy do czynienia ze spiżarnią z prawdziwego zdarzenia i będziemy musieli zadbać o specyficzny mikroklimat pozwalający na przetrzymywanie wędlin, warzyw i owoców oraz przetworów bez obaw o ich zepsucie. W drugim chodzi tylko o magazynek ulokowany blisko kuchni, miejsce do przechowywania suchych produktów spożywczych.

W artykule znajdziesz:

  • rady architekt wnętrz, jak zorganizować klasyczną spiżarnię do przechowywania żywności (temperatura, wilgotność itd.), a jak spiżarnię pełniącą funkcję podręcznego magazynku na suche produkty spożywcze
  • podpowiedzi, jakie wymiary powinna mieć wygodna spiżarnia, jakie piwinny być odległości między półkami w niej
  • przykłady projektów gotowych, w których w rózny sposób wydzielono miejsce na spiżarnię
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

CZYTAJ od 4,99 zł Zaloguj się
  • Wypróbuj darmowy numer miesięcznika - 5/2018
  • KONTAKT
  • POMOC
  • FAQ
  • WARUNKI SPRZEDAŻY
  • REGULAMIN
Wydanie: Murator 12/2013 Tekst architekt Paulina Gawrońska
Zaloguj się lub zarejestruj, aby skomentować artykuł