Montaż okapu w kuchni
Krok po kroku
Okap przydaje się w każdej kuchni, zwłaszcza otwartej, bo powstaje w niej więcej zanieczyszczeń niż w innych pomieszczeniach i wentylacja jest często niewystarczająca.
Okresowe pogarszanie się jakości powietrza za sprawą zanieczyszczeń powstających podczas gotowania bywa uciążliwe. Zamknięcie drzwi do kuchni, gdy jest osobna, nie jest w stanie wyeliminować tego zjawiska, ale pozwala nieco ograniczyć jego skalę.
W domach i mieszkaniach, w których kuchnia jest połączona z pokojem dziennym, zapachy przygotowywanych potraw i powstająca przy tym para wodna, zanim zostaną usunięte przez system wentylacji, w mniejszym lub większym stopniu rozchodzą się po całej otwartej przestrzeni.
Dlatego tę dodatkową ilość pary wodnej, cząsteczek tłuszczów i intensywnych zapachów, które trafiają do powietrza, trzeba szybko z niego wyłapać za pomocą pochłaniacza albo – jeszcze lepiej – usunąć poza budynek przy użyciu wyciągu. Krótko mówiąc, trzeba w kuchni zainstalować okap i włączać go w newralgicznych momentach.
W artykule znajdziesz:
- opis działana okapu-pochłaniacza i okapu-wyciągu
- zdjecia krok po kroku z montażu pochłaniacza
- wskazówki odnośnie do montażu wyciągu
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych
Zdjęcia Piotr Mastalerz