W trosce o zdrowie i instalację
Zmiękczanie wody z własnej studni i wodociągu
Twarda woda może mieć niekorzystny wpływ na naszą skórę, włosy oraz na instalacje i urządzenia grzewcze. Czy trzeba ją zmiękczać? Kiedy i jak to robić bez szkody dla zdrowia?
O chemicznej własności wody zwanej twardością decyduje zawartość wapnia i magnezu w postaci rozpuszczonych w wodzie soli, a także jonów innych pierwiastków (żelaza, manganu, baru, strontu i glinu), których stężenie jest jednak zwykle niewielkie, więc pomijane. O wodzie, która ma dużo soli wapnia i magnezu, mówimy, że jest twarda. Nie oznacza to jednak, że jest zanieczyszczona i nie nadaje się do picia. Przeciwnie. W wodach naturalnych wapń i magnez występują w stężeniu od 50 do 1000 mg CaCO3/l. Optymalna twardość wody to 100-500 mg CaCO3/l. Przeciętna twardość wody użytkowej (kranowej) wynosi mniej więcej 10on, czyli 178,57 mg CaCo3, 3,57 mval/l, 17,86of lub 19,64oa.
W artykule znajdziesz:
- parametry wody dobrej do picia oraz odpowiedniej dla instalacji
- sposoby sprawdzenia jej jakości
- wskazówki dotyczące doboru urządzeń do zmiękczania wody oraz sposobu i miejsca ich zamontowania
- ofertę urządzeń do zmiękczania wody w domowych instalacjach
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych