Murator Instalacje W trosce o zdrowie i instalację

W trosce o zdrowie i instalację

Zmiękczanie wody z własnej studni i wodociągu

Marcin Dąbrowski
Marcin Dąbrowski NAPISZ DO AUTORA

Twarda woda może mieć niekorzystny wpływ na naszą skórę, włosy oraz na instalacje i urządzenia grzewcze. Czy trzeba ją zmiękczać? Kiedy i jak to robić bez szkody dla zdrowia?

O chemicznej własności wody zwanej twardością decyduje zawartość wapnia i magnezu w postaci rozpuszczonych w wodzie soli, a także jonów innych pierwiastków (żelaza, manganu, baru, strontu i glinu), których stężenie jest jednak zwykle niewielkie, więc pomijane. O wodzie, która ma dużo soli wapnia i magnezu, mówimy, że jest twarda. Nie oznacza to jednak, że jest zanieczyszczona i nie nadaje się do picia. Przeciwnie. W wodach naturalnych wapń i magnez występują w stężeniu od 50 do 1000 mg CaCO3/l. Optymalna twardość wody to 100-500 mg CaCO3/l. Przeciętna twardość wody użytkowej (kranowej) wynosi mniej więcej 10on, czyli 178,57 mg CaCo3, 3,57 mval/l, 17,86of lub 19,64oa.

W trosce o zdrowie i instalację

Woda, zwłaszcza ta czerpana z własnych przydomowych ujęć, często ma nadmierną twardość. Stacja do uzdatniania zamontowana na przyłączu wodociągowym poprawia jakość całej zużywanej w domu wody – tej kierowanej do spożycia i zasilającej urządzenia sanitarne oraz grzewcze

fot. Andrzej Szandomirski

W artykule znajdziesz:

  • parametry wody dobrej do picia oraz odpowiedniej dla instalacji
  • sposoby sprawdzenia jej jakości
  • wskazówki dotyczące doboru urządzeń do zmiękczania wody oraz sposobu i miejsca ich zamontowania
  • ofertę urządzeń do zmiękczania wody w domowych instalacjach
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

CZYTAJ od 4,99 zł Zaloguj się
  • Wypróbuj darmowy numer miesięcznika - 5/2018
  • KONTAKT
  • POMOC
  • FAQ
  • WARUNKI SPRZEDAŻY
  • REGULAMIN
Wydanie: Murator 2/2016 Tekst Marcin Dąbrowski
Zaloguj się lub zarejestruj, aby skomentować artykuł