Do jedzenia i ozdoby

Joanna Kapusta
Joanna Kapusta

Warzywa i zioła zwykle sadzimy oddzielnie w mniej reprezentacyjnej części działki lub nie uprawiamy ich wcale. A przecież wiele z nich urodą nie ustępuje roślinom ozdobnym. Dlaczego więc nie posadzić ich razem? Takie mieszane rabaty są od kilku lat bardzo modne.

O uprawie zdrowych, „ekologicznych” warzyw w przydomowym ogrodzie myśli dużo osób. Nie wszyscy jednak mogą sobie na to pozwolić, choćby ze względu na brak miejsca. Posadzenie warzyw i ziół razem z roślinami ozdobnymi daje taką możliwość, na własne plony mogą liczyć nawet właściciele mikroskopijnych działek.

Prawie wszystkie warzywa i część ziół to rośliny sezonowe, więc co roku można je sadzić w innym miejscu, zmieniając kompozycję ogrodu. Niektóre z nich są odporne na jesienne przymrozki, co sprawia, że ogród cieszy oko (i karmi) nawet wtedy, gdy sezon wegetacyjny prawie już się skończył.

W artykule znajdziesz:

  • odpowiedź na pytanie jak uprawiać zdrowe i ekologiczne warzywa na działce, gdzie je posadzić oraz jak pielęgnować
  • przykłady wykorzystania warzyw w aranżacji ogrodu
  • zdjęcia ogródków warzywnych, które urodą nie ustępują kwietnym rabatom
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego Murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

Wydanie: Murator 6/2013 Tekst Joanna Kapusta
warto przeczytać
tematy z okładki
Optymalne ocieplenie
Czy warto ocieplić ściany grubszą warstwą izolacji niż przewidziana w projekcie domu? Sprawdzamy, czy w każdej sytuacji się to opłaca.
IZOLACJA TERMICZNA
Jak urządzić nieduży salon
Wprawdzie niewielki salon skazuje nas na pewne ograniczenia, ale może też mieć niepodważalne zalety. Przede wszystkim jest przytulny, a to...
ARANŻACJA SALONU