Do jedzenia i ozdoby
Warzywa i zioła zwykle sadzimy oddzielnie w mniej reprezentacyjnej części działki lub nie uprawiamy ich wcale. A przecież wiele z nich urodą nie ustępuje roślinom ozdobnym. Dlaczego więc nie posadzić ich razem? Takie mieszane rabaty są od kilku lat bardzo modne.
O uprawie zdrowych, „ekologicznych” warzyw w przydomowym ogrodzie myśli dużo osób. Nie wszyscy jednak mogą sobie na to pozwolić, choćby ze względu na brak miejsca. Posadzenie warzyw i ziół razem z roślinami ozdobnymi daje taką możliwość, na własne plony mogą liczyć nawet właściciele mikroskopijnych działek.
Prawie wszystkie warzywa i część ziół to rośliny sezonowe, więc co roku można je sadzić w innym miejscu, zmieniając kompozycję ogrodu. Niektóre z nich są odporne na jesienne przymrozki, co sprawia, że ogród cieszy oko (i karmi) nawet wtedy, gdy sezon wegetacyjny prawie już się skończył.
W artykule znajdziesz:
- odpowiedź na pytanie jak uprawiać zdrowe i ekologiczne warzywa na działce, gdzie je posadzić oraz jak pielęgnować
- przykłady wykorzystania warzyw w aranżacji ogrodu
- zdjęcia ogródków warzywnych, które urodą nie ustępują kwietnym rabatom
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych