Jak kupować blat kuchenny
Za jego metr kwadratowy można zapłacić zaledwie kilkadziesiąt złotych albo… kilkanaście razy więcej. Blaty kuchenne bardzo różnią się nie tylko ceną i wyglądem, ale także odpornością na trudne kuchenne warunki.
Może być z kamienia, ze szkła, z drewna, metalu, konglomeratu, kompozytu albo laminowanej płyty. Wybierając materiał na blat, zastanówmy się, jak będziemy z niego korzystać. Jeśli często gotujemy, najlepiej, gdy wybierzemy któryś z najtrwalszych materiałów – odporny na zarysowania, wysoką temperaturę, zaplamienie, zalanie wodą i środki chemiczne. Jeżeli tylko sporadycznie przygotowujemy posiłki, blat w naszej kuchni może być mniej trwały i dzięki temu tańszy. Zwykle trzeba znaleźć złoty środek między naszymi oczekiwaniami a zasobnością portfela.
W artykule znajdziesz:
- przegląd materiałów na blat kuchenny (drewniane, laminowane, metalowe, z konglomeratu, szkła, kompozytów, granitu)
- informacje o ich trwałości oraz o tym, ile czasu i pracy będzie wymagało utrzymanie ich w nienagannym stanie
- wyjaśnienie, jaką szerokość i grubość powinien mieć blat w kuchni
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych