Murator Wnętrza Jak kupować blat kuchenny

Jak kupować blat kuchenny

Paweł Okołowski
Paweł Okołowski NAPISZ DO AUTORA

Za jego metr kwadratowy można zapłacić zaledwie kilkadziesiąt złotych albo… kilkanaście razy więcej. Blaty kuchenne bardzo różnią się nie tylko ceną i wyglądem, ale także odpornością na trudne kuchenne warunki.

Może być z kamienia, ze szkła, z drewna, metalu, konglomeratu, kompozytu albo laminowanej płyty. Wybierając materiał na blat, zastanówmy się, jak będziemy z niego korzystać. Jeśli często gotujemy, najlepiej, gdy wybierzemy któryś z najtrwalszych materiałów – odporny na zarysowania, wysoką temperaturę, zaplamienie, zalanie wodą i środki chemiczne. Jeżeli tylko sporadycznie przygotowujemy posiłki, blat w naszej kuchni może być mniej trwały i dzięki temu tańszy. Zwykle trzeba znaleźć złoty środek między naszymi oczekiwaniami a zasobnością portfela.

Jak kupować... blat kuchenny

Najbardziej praktyczne są blaty z drobnym wzorem, na których nie widać kropli wody czy okruchów. Oprócz tego, że zawsze wyglądają na idealnie czyste, są doskonałym tłem dla pojawiających się na nich produktów i potraw

fot. Marcin Czechowicz

W artykule znajdziesz:

  • przegląd materiałów na blat kuchenny (drewniane, laminowane, metalowe, z konglomeratu, szkła, kompozytów, granitu)
  • informacje o ich trwałości oraz o tym, ile czasu i pracy będzie wymagało utrzymanie ich w nienagannym stanie
  • wyjaśnienie, jaką szerokość i grubość powinien mieć blat w kuchni
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

CZYTAJ od 4,99 zł Zaloguj się
  • Wypróbuj darmowy numer miesięcznika - 5/2018
  • KONTAKT
  • POMOC
  • FAQ
  • WARUNKI SPRZEDAŻY
  • REGULAMIN
Wydanie: Murator 8/2013 Tekst Paweł Okołowski
Zaloguj się lub zarejestruj, aby skomentować artykuł