Własne warzywa, zdrowe i uprawiane bez chemii, to marzenie wielu osób. Choć najlepiej byłoby na nie przeznaczyć kawałek działki, mały ogródek warzywny można urządzić nawet w pojemnikach na tarasie lub balkonie.
Tego typu miniwarzywniki nie tylko dostarczają ekologicznej żywności, ale bardzo ładnie wyglądają, więc z powodzeniem mogą zastąpić kompozycje z roślin ozdobnych, którymi zwykle obsadza się miejsca wypoczynku.
Ponieważ warzywniki na tarasie lub balkonie mają ograniczoną powierzchnię, przy wyborze gatunków, które chcemy uprawiać, trzeba zachować rozwagę. Lepiej zrezygnować z sadzenia warzyw, które powoli dojrzewają i wydają „jednorazowy” plon (na przykład marchew, ziemniaki, kapusta), bo na zbiory będziemy czekać bardzo długo, blokując cenne miejsce. Warto natomiast postawić na odmiany odporne na choroby, które rodzą zadowalające plony bez konieczności stosowania chemicznych oprysków. Informacje o odporności są podane na opakowaniach nasion, można też sprawdzić w internecie, czy dana odmiana jest rekomendowana do uprawy w gospodarstwach ekologicznych.
W artykule znajdziesz:
- Jak urządzić mały ogródek na balkonie lub tarasie.
- Jakie gatunki warzyw i ziół wybrać.
- W czym sadzić rośliny.
- W jakim miejscu je ustawić.
- Jak pielęgnować.
- Inspirujące zdjęcia.
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych