Szykując się do zimy
Budujemy piwniczkę ogrodową
Coraz rzadziej decydujemy się na podpiwniczenie domu. Dlatego jeśli miejsca w ogrodzie jest wystarczająco dużo, warto w nim zbudować ziemiankę, w której będzie można przechowywać warzywa, owoce i przetwory. Dużą oszczędnością czasu i pieniędzy jest zakup piwniczki gotowej do zabudowy. Najprostsze i jedne z tańszych rozwiązań to prefabrykaty ze zbrojonego betonu.
W ziemiance przez cały rok powinna utrzymywać się stała temperatura (do 9oC latem i nie mniej niż 4oC zimą). To idealne warunki do przechowywania nieprzetworzonych owoców i warzyw (takich jak jabłka, marchew, ziemniaki), a także przetworów w słoikach, dojrzewającego sera czy wina.
W artykule znajdziesz:
- koszty prefabrykowanych piwniczek z betonu;
- omówienie sposobu montażu ziemianek i wskazówki wyboru miejsca lokalizacji w ogrodzie;
- opis ze zdjęciami "krok po kroku" budowy piwniczki z betonowego prefabrykatu;
- podpowiedzi, jak zaaranżować teren wokół ziemianki i jakie rośliny będą do tego najbardziej odpowiednie.
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych