Murator Wokół domu Szykując się do zimy

Szykując się do zimy

Budujemy piwniczkę ogrodową

Magdalena Niezabitowska-Krogulec
Magdalena Niezabitowska-Krogulec NAPISZ DO AUTORA

Coraz rzadziej decydujemy się na podpiwniczenie domu. Dlatego jeśli miejsca w ogrodzie jest wystarczająco dużo, warto w nim zbudować ziemiankę, w której będzie można przechowywać warzywa, owoce i przetwory. Dużą oszczędnością czasu i pieniędzy jest zakup piwniczki gotowej do zabudowy. Najprostsze i jedne z tańszych rozwiązań to prefabrykaty ze zbrojonego betonu.

ziemianka.jpeg
Ogrodowa piwniczka, mimo że wykonana współcześnie i z betonowego prefabrykatu, dobrze wpasowała się w wiejski krajobraz i wygląda, jakby tu stała od lat. Do jej wykończenia użyto tych samych materiałów, co na domu fot. Piotr Mastalerz

W ziemiance przez cały rok powinna utrzymywać się stała temperatura (do 9oC latem i nie mniej niż 4oC zimą). To idealne warunki do przechowywania nieprzetworzonych owoców i warzyw (takich jak jabłka, marchew, ziemniaki), a także przetworów w słoikach, dojrzewającego sera czy wina.

W artykule znajdziesz:

  • koszty prefabrykowanych piwniczek z betonu;
  • omówienie sposobu montażu ziemianek i wskazówki wyboru miejsca lokalizacji w ogrodzie;
  • opis ze zdjęciami "krok po kroku" budowy piwniczki z betonowego prefabrykatu;
  • podpowiedzi, jak zaaranżować teren wokół ziemianki i jakie rośliny będą do tego najbardziej odpowiednie.
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

CZYTAJ od 4,99 zł Zaloguj się
  • Wypróbuj darmowy numer miesięcznika - 5/2018
  • KONTAKT
  • POMOC
  • FAQ
  • WARUNKI SPRZEDAŻY
  • REGULAMIN
Wydanie: Murator 10/2022 Tekst Magdalena Niezabitowska-Krogulec, zdjęcia Piotr Mastalerz
Zaloguj się lub zarejestruj, aby skomentować artykuł