Dom dobrze urządzony

Zaplecze gospodarcze

Maria Tyniec
Maria Tyniec

Kotłownia, schowek, pralnia, spiżarnia, garaż… Jak je zaprojektować, by było praktycznie i by dobrze wykorzystać każdy metr kwadratowy powierzchni. Od tego zależy, czy będzie się nam mieszkało wygodnie.

Lokalizacja pomieszczeń gospodarczych może przesądzić o ich funkcjonalności. Przykładowo spiżarnia najlepiej spełni swoje zadanie, gdy usytuujemy ją tuż przy kuchni fot. Maria Miklaszewska

Dawniej część gospodarczą domu, włącznie z kuchnią, lokowano na zapleczu domu albo w piwnicy, z oddzielnym wejściem dla służby i dostawców. Obok były spiżarnia i służbówka. Stawiano też budynki gospodarcze i budowano ziemianki pełniące funkcję podobną do współczesnych lodówek. W dzisiejszych mieszkaniach i domach, mimo że funkcjonują już inaczej, rola dobrze zaplanowanego zaplecza nadal jest nie do przecenienia. Tyle że dzisiaj i dom, i jego zaplecze muszą być tak zaprojektowane, by całość mogła obsłużyć jedna osoba, ewentualnie z pomocą domowników czy kogoś dochodzącego. To, co się nie zmieniło, to zasada, że funkcjonalnie, a więc adekwatnie do potrzeb, zaplanowany dom jest bazą każdego projektu, a przy okazji – dobrą inwestycją. Bazą, bo w jakimkolwiek stylu urządzimy dom, będzie wygodny. A dobrą inwestycją – bo pralnia, garderoby oraz schowki pozwolą uwolnić przestrzeń mieszkalną od niepotrzebnych sprzętów. Dzięki nim także ...

W artykule znajdziesz:

  • jak można usytuować pomieszczenia części gospodarczej domu
  • które pomieszczenia techniczne można łączyć 
  • jak wykańczać i urządzać przestrzenie gospodarcze pełniące różne funkcje
  • inspirujące rozwiązania projektowe i zdjęcia
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego Murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

Wydanie: Murator 7/2019 Tekst i projekty aranżacji architekt Maria Tyniec
warto przeczytać
tematy z okładki