Zaplecze gospodarcze
Kotłownia, schowek, pralnia, spiżarnia, garaż… Jak je zaprojektować, by było praktycznie i by dobrze wykorzystać każdy metr kwadratowy powierzchni. Od tego zależy, czy będzie się nam mieszkało wygodnie.
Dawniej część gospodarczą domu, włącznie z kuchnią, lokowano na zapleczu domu albo w piwnicy, z oddzielnym wejściem dla służby i dostawców. Obok były spiżarnia i służbówka. Stawiano też budynki gospodarcze i budowano ziemianki pełniące funkcję podobną do współczesnych lodówek. W dzisiejszych mieszkaniach i domach, mimo że funkcjonują już inaczej, rola dobrze zaplanowanego zaplecza nadal jest nie do przecenienia. Tyle że dzisiaj i dom, i jego zaplecze muszą być tak zaprojektowane, by całość mogła obsłużyć jedna osoba, ewentualnie z pomocą domowników czy kogoś dochodzącego. To, co się nie zmieniło, to zasada, że funkcjonalnie, a więc adekwatnie do potrzeb, zaplanowany dom jest bazą każdego projektu, a przy okazji – dobrą inwestycją. Bazą, bo w jakimkolwiek stylu urządzimy dom, będzie wygodny. A dobrą inwestycją – bo pralnia, garderoby oraz schowki pozwolą uwolnić przestrzeń mieszkalną od niepotrzebnych sprzętów. Dzięki nim także ...
W artykule znajdziesz:
- jak można usytuować pomieszczenia części gospodarczej domu
- które pomieszczenia techniczne można łączyć
- jak wykańczać i urządzać przestrzenie gospodarcze pełniące różne funkcje
- inspirujące rozwiązania projektowe i zdjęcia
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych