miesiecznik.murator.pl
popularne tematy
  • ogrzewanie domu
  • budowa domu
  • prezentacja domu
  • projekt domu
  • nowoczesny dom
  • okna
  • ocieplenie domu
  • aranżacja wnętrz
  • instalacja grzewcza
  • pompa ciepła
LISTA TEMATÓW
murator
  • MIESIĘCZNIK MURATOR
    • BIEŻĄCY NUMER
    • AKTUALNOŚCI
    • ARCHITEKTURA
    • WNĘTRZA
    • BUDOWA
    • REMONT
    • INSTALACJE
    • WOKÓŁ DOMU
    • PRAWO I PIENIĄDZE
    • ROZMOWY O BUDOWANIU
  • ARCHIWUM
  • DODATKI MURATORA
  • PORADNIKI MURATORA
  • BEZPŁATNE DO POBRANIA
  • PORADNIKI NA START
  • CYKLE TEMATYCZNE
  • LISTA TEMATÓW
  • TWOJE WYDANIA
  • CZYTAJ od 4,99 zł
  • WYPRÓBUJ ZA DARMO
  • ZALOGUJ SIĘ
  • REDAKCJA
  • KONTAKT
POMOC NEWSLETTER FACEBOOK
Czytaj już od 4,99 zł Kup subskrypcję
  • ZALOGUJ SIĘ
murator
  • Archiwum
  • Aktualności
  • Architektura
  • Wnętrza
  • Budowa
  • Remont
  • Instalacje
  • Wokół domu
  • Prawo i pieniądze
  • Dla fachowca
Murator Wokół domu Siej i zbieraj

Siej i zbieraj

Własne warzywa z działki

Elżbieta Borkowska-Gorączko
Elżbieta Borkowska-Gorączko NAPISZ DO AUTORA

Sałatka z warzyw przyniesionych z ogrodu, własne mrożonki i przetwory w słoikach. Brzmi staroświecko i... modnie. Warto ulec temu trendowi i założyć na działce niewielki warzywnik. Podpowiadamy, jak to zrobić oraz co w nim posadzić.

 ARTYKUŁ BEZPŁATNY
Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „Muratora” już od 4,99 zł miesięcznie!

O wyższości własnych, „ekologicznych” warzyw nad tymi ze sklepu nie trzeba nikogo przekonywać. Można je mieć nawet na małej działce. Już z placu o powierzchni 50 m2 możemy zebrać plony zaspokajające w dużym stopniu potrzeby czteroosobowej rodziny.

Siej i zbieraj

Skrzynie wypełnione żyznym podłożem to dobre miejsce dla warzyw. Rośliny uprawiane w takich warunkach rosną bujnie, poza tym wygodnie je pielęgnować

fot. Piotr Gorączko

Warzywa do wyboru

W małym ogródku przy domu warto uprawiać przede wszystkim te rośliny, które dobrze jest mieć zawsze pod ręką, a także odmiany, które trudno kupić. Są to między innymi buraki liściowe (są bardzo dekoracyjne i z powodzeniem można je umieścić na rabatach razem z roślinami ozdobnymi), nietypowe odmiany pomidorów (koktajlowe, gruszkowe, śliwkowe, odmiany o żółtej, białej lub prawie czarnej skórce, pomidory karłowe przeznaczone do uprawy w pojemnikach na tarasie), głąbiki krakowskie (ich liście przypominają sałatę, a grube łodygi gotuje się tak jak szparagi lub kisi), szpinak nowozelandzki (w przeciwieństwie do zwykłego szpinaku, który zbiera się tylko wiosną lub jesienią, jego liście można ścinać przez całe lato), sałata pak choi (bardzo dekoracyjna, można ją jeść surową bądź gotować), rukiew wodna (jest uznawana za jedno z najzdrowszych warzyw, zawiera mnóstwo soli mineralnych, witamin i najbardziej potrzebnych człowiekowi substancji odżywczych), salsefia (młode liście można dodawać do sałatek, korzenie po ugotowaniu przypominają szparagi).

Na zagonach nie powinno zabraknąć sałat, które najlepiej smakują świeże, tuż po zerwaniu. Oprócz najbardziej znanej sałaty masłowej warto posiać odmiany o karbowanych liściach oraz bordowym zabarwieniu, na przykład dębolistną i rzymską. Bardzo zdrowe i łatwe w uprawie są rokieta siewna (zwana rukolą), roszponka, radicchio (cykoria sałatowa o fioletowych liściach) oraz jarmuż, który można zbierać nawet zimą. Wczesną wiosną sieje się nowalijki: rzodkiewki, szczypiorek i koper, a także buraki ćwikłowe (można je siać w odstępach co dwa tygodnie na botwinę). Wystarczy zagon o powierzchni około 5 m2, żeby zapewnić przez cały sezon wystarczającą ilość sałaty i nowalijek dla kilku osób.

Bardzo efektowna jest fasolka szparagowa tyczna. Przy tym zajmuje mało miejsca i długo plonuje – jeżeli strąki są obrywane na bieżąco, na łodygach pojawiają się ciągle nowe kwiaty. Duże plony można zebrać z krzaków pomidorów i ogórków. Zagon o powierzchni 10 m2 dostarcza 60-80 kg tych warzyw. Z kolei gdy posadzi się jedną cukinię, w ciągu sezonu można zebrać nawet kilkadziesiąt owoców.

Jeżeli mamy do dyspozycji mało miejsca, lepiej zrezygnować z fasoli na suche ziarno, ziemniaków, kapusty (choć można posadzić kilka sztuk rozsady czerwonej i włoskiej kapusty, bo ich główki ładnie wyglądają) i dyni (bardzo się rozrasta i może zagłuszyć rośliny posadzone obok). Natomiast warto posadzić zioła i rośliny ozdobne o jadalnych liściach oraz kwiatach, na przykład nasturcje (mają pikantny smak przypominający rukolę), a także bratki, goździki, nagietki, pysznogłówki, stokrotki i wieczorniki damskie. Dzięki nim warzywnik stanie się ładniejszy. Można też będzie wykorzystać kwiaty do letnich surówek.

Bardzo ważne, żeby wybierać odmiany odporne na choroby, bo ich uprawa jest łatwiejsza i nawet bez oprysków można liczyć na spore plony. Informacja o odporności roślin często jest podawana na opakowaniach nasion.

Siej i zbieraj

Warzywnik należy założyć w słonecznym miejscu działki. Od reszty ogrodu można go oddzielić na przykład szpalerem słoneczników

fot. Magdalena Michalak

Gdzie posadzić

Miejsce powinno być słoneczne. Większość warzyw potrzebuje do właściwego rozwoju słońca przez co najmniej sześć godzin dziennie. Rośliny uprawiane w takich warunkach dają większe i smaczniejsze plony. Wyjątkiem są sałaty, które dobrze rosną także w lekko ocienionym miejscu. Wtedy często ich liście są nawet delikatniejsze.

Ziemia musi być żyzna, próchniczna i przepuszczalna. Zasila się ją nawozem organicznym, nie rzadziej niż raz na trzy lata, ale najlepiej nawozić ją co roku. Bardzo dobry jest kompost, ponieważ zawiera wszystkie potrzebne roślinom składniki pokarmowe w łatwo przyswajalnej formie. Wiosną rozkłada się 3-centymetrową warstwę nawozu (ale można grubszą) i miesza go z ziemią. Można też wykorzystać obornik, na przykład granulowany (nie ma przykrego zapachu). Kupuje się go w workach i stosuje zgodnie z zaleceniami producenta.

Siej i zbieraj

Warzywa nie muszą być posadzone w równych rządkach. Można z nich komponować rabaty podobnie jak z roślin ozdobnych

fot. Piotr Gorączko

Zagony i skrzynie

Najlepiej wyznaczyć zagony, na których będą rosły warzywa, a między nimi zostawić ścieżki. Szerokość zagonów nie powinna być większa niż 1,4 m, bo wtedy łatwo sięgnąć do roślin posadzonych w ich centralnej części (bez konieczności wchodzenia do środka). Swobodne przemieszczanie się w warzywniku i pielęgnację roślin umożliwią ścieżki szerokości 30 cm, jeśli jednak planowane jest przejeżdżanie tam taczką, ich szerokość nie powinna być mniejsza niż 60 cm.

Po ich odchwaszczeniu można ubić ziemię i tak zostawić, ale znacznie ładniej wyglądają warzywniki, w których dróżki są przykryte korą, trocinami lub zrębkami roślin, wykończone żwirem, płytami chodnikowymi albo wybrukowane. Łatwiejsza jest też ich pielęgnacja, ponieważ mniej przerastają chwastami.

Bardzo efektownie wyglądają warzywa posadzone na wysokich zagonach zrobionych z drewnianych skrzyń. To klasyczne rozwiązanie znane w angielskich ogrodów sprawdzi się także przy współczesnych domach. Szczególnie przydatne jest ono na działkach, na których gleba nie jest najwyższej jakości: jest sucha i piaszczysta albo przeciwnie – zbyt zbita, nieprzepuszczalna i gliniasta, z wysokim poziomem wody gruntowej.

Uprawa w skrzyniach ułatwia pielęgnację roślin. Nie trzeba się do nich schylać, poza tym w czasie pracy można przysiąść na rancie obramowania czy postawionym obok stołku. Podobnie jak zwykłe zagony, skrzynie nie powinny mieć więcej niż 1,4 m szerokości. Ich boki można zbić z surowych desek. Lepiej ich nie impregnować. Co prawda trwałość takiego drewna jest mniejsza, ale do podłoża nie będą uwalniane toksyczne związki, które mogą być w impregnacie.

Siej i zbieraj

Ścieżki warto przykryć zrąbkami albo korą. Takie dróżki są bardziej estetyczne i w mniejszym stopniu przerastają chwastami

fot. Piotr Gorączko

Razem i osobno

Warzywnik najlepiej tak zaplanować, żeby w tym samym miejscu co roku rosły inne warzywa. Różnią się one zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe, dlatego dzieli się je na trzy grupy. Najbardziej wymagające są warzywa liściaste (sałaty, szpinak, roszponka, rukola), kapustne (jarmuż, rzodkiewki, kalarepa, kapusta) i dyniowate (ogórki, cukinie, patisony, dynie), średnie wymagania mają warzywa cebulowe, korzeniowe (marchew, pietruszka, buraki, pasternak) i psiankowate (pomidory, papryka), a najmniejsze – warzywa strączkowe (fasola, groch). Rośliny należące do pierwszej grupy powinny rosnąć w najbardziej żyznej ziemi, w pierwszym roku po zastosowaniu nawożenia organicznego. Po nich, w następnym roku, sadzi się warzywa należące do drugiej grupy, a w kolejnym sezonie warzywa z grupy trzeciej.

Jeżeli warzywnik jest co roku nawożony, można odstąpić od tej zasady, jednak nawet wtedy warto pamiętać, żeby po sobie nie rosły te same rośliny, ponieważ w ziemi mogą się znajdować zarodniki grzybów i bakterie wywołujące ich choroby. W takim przypadku warto zostawić rok przerwy.

Większość warzyw sieje się w kwietniu, w rzędy co 20-30 cm. Jeżeli po wykiełkowaniu rosną zbyt gęsto, część z nich należy usunąć (można je przesadzić w inne miejsce, a niektóre na bieżąco wykorzystywać w kuchni). Posadzone zbyt gęsto sałaty nie zawiążą główek, a rzodkiewki czy marchew nie utworzą smacznego zgrubienia. Poza tym między takimi roślinami jest gorsza cyrkulacja powietrza i większa wilgotność. To sprzyja rozwojowi chorób. Wilgoć wabi też ślimaki, które zjadają liście i mogą zniszczyć cały plon.

Warzywa takie jak szpinak, rzodkiewki czy sałata szybko rosną, dlatego pierwsze zbiory są już w maju. W miejsca, w których były uprawiane, można posiać warzywa na plon letni, na przykład sałatę (jednak nie wszystkie odmiany, ponieważ niektóre z nich latem nie zawiązują główek, ale tworzą pędy kwiatowe), roszponkę, koperek, buraki ćwikłowe, fasolę, ogórki, cukinię i patisony. Od połowy maja można także sadzić rozsadę pomidorów, ogórków i selerów.

Siej i zbieraj

Fasolę szparagową tyczną można posadzić przy podporach z bambusa lub metalowych prętów (na przykład zbrojeniowych)

fot. Piotr Gorączko

Pielęgnacja

Rośliny trzeba systematycznie nawadniać, można je też na początku czerwca zasilić, na przykład gnojówką z pokrzywy. Jeżeli pojawią się choroby lub szkodniki, należy je zwalczać naturalnymi preparatami, które można kupić lub zrobić samemu. Środki ekologiczne są bardzo skuteczne, pod warunkiem że zostały użyte w odpowiednim momencie. Dlatego trzeba systematycznie sprawdzać, czy na liściach, pędach albo kwitach nie ma niepokojących oznak chorób lub śladów żerowania szkodników. Jeśli tak, od razu należy sięgnąć po odpowiedni preparat.

Często problemem są ślimaki, które zjadają liście wielu roślin. Można je zbierać po zmroku (bo wtedy wychodzą na żer) i usuwać z warzywnika. Pracę ułatwi ułożenie w ogrodzie wilgotnych kawałków drewna. W takich miejscach ślimaki gromadzą się w dzień, więc łatwo je zebrać.

Siej i zbieraj

Ogórki są pnączami. Bez trudu wspinają się po podporach takich jak metalowe kraty. Uprawiając te rośliny w ten sposób, oszczędzamy miejsce

fot. Piotr Gorączko

Przepis na gnojówkę z pokrzywy

Ceramiczny lub plastikowy pojemnik należy wypełnić świeżymi liśćmi i pędami pokrzyw zebranymi tuż przed kwitnieniem. Zalać wodą, codziennie mieszać. Po dwóch-czterech tygodniach roztwór rozcieńczyć wodą (1 l preparatu z pokrzywy na 10 l wody) i podlewać oraz opryskiwać rośliny. Zasila rośliny oraz wzmacnia ich odporność na choroby. Można ją stosować przez cały sezon.

Siej i zbieraj

Sałaty szybko rosną, dlatego można je siać lub sadzić ich rozsadę między warzywami plonującymi w drugiej połowie lata (tu między pomidorami)

fot. Piotr Gorączko

Warzywa w skrzyni

Warzywa w skrzyni Zdjęcia (4)

Z surowych desek zbijamy ramę. Deski mocujemy do listew drewnianych (kantówek) umieszczonych w narożnikach i łączymy przy użyciu wkrętów lub gwoździ. Narożne listwy zakopujemy tak, by skrzynia osiadła na gruncie

fot. Piotr Gorączko

Walczymy naturalnie

Wyciąg z czosnku. 200 g roztartego czosnku trzeba zalać 10 l wody i zostawić na 24 godziny. Po odcedzeniu opryskać warzywa. Działa na mszyce i przędziorki, chroni przed chorobami grzybowymi.

Wywar z krwawnika. 500 g zielonych części należy rozdrobnić i zalać 5 l wody. Po 24 godzinach gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po przestudzeniu odcedzić i opryskać rośliny. Niszczy mszyce, przędziorki i gąsienice.

Korzystaj z bazy wiedzy „Muratora” bez ograniczeń!

Ciesz się dostępem do całego Murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

CZYTAJ od 4,99 zł Zaloguj się
  • Wypróbuj darmowy numer miesięcznika - 5/2018
  • KONTAKT
  • POMOC
  • FAQ
  • WARUNKI SPRZEDAŻY
  • REGULAMIN
Wydanie: Murator 5/2018 Tekst Elżbieta Borkowska-Gorączko Zdjęcia Piotr Gorączko
Zaloguj się lub zarejestruj, aby skomentować artykuł
Murator 5/2018 Murator 5/2018 ZOBACZ WYDANIE
Tematy
  • OGRÓDEK WARZYWNY
  • WARZYWA W OGRODZIE
warto przeczytać
Oaza zieleni Oaza zieleni
OGRÓD
Żyzne podłoże Żyzne podłoże. Kupujemy ziemię ogrodniczą do różnych upraw
OGRÓD
Gleba naturalnie zdrowa
Wygląd i zdrowie roślin zależą od środowiska, w którym żyją. Im bardziej przypomina ono naturalny ekosystem, tym lepszy jest stan...
OGRÓD
Elegancki warzywnik. Pomysł na ogród
Niewielki, dobrze zaaranżowany ogród warzywny może być nie tylko źródłem zdrowej, ekologicznej żywności, lecz także efektownym zakątkiem – miejscem, które...
OGRÓD
tematy z okładki
Murator 5/2025
CZYTAJ od 4,99 zł
ZOBACZ WYDANIE
Na początku było drzewo Na początku było drzewo. Prezentacja domu
DOM
Dom z drewna. 10 sprawdzonych konstrukcji i technologii budowy
Drewno, znany od dawna materiał budowlany, wciąż jest na topie. Co więcej, przybywa technologii poprawiających jego parametry oraz technik wznoszenia...
DOM
Murowana elewacja Murowana elewacja. Z czego budować ceglane fasady
ELEWACJA CEGLANA
Ogrzewanie podłogowe czy grzejniki? Najważniejsze różnice
W ostatnich latach wzrosła popularność ogrzewania podłogowego. Jednak jest wiele sytuacji, w których to grzejniki są nieocenione. Jakie są zalety...
GRZEJNIKI
Domy na wąskie działki Przed wyborem projektu. Domy na wąskie działki
DOM
Ciepła podłoga na gruncie Ciepła podłoga na gruncie. Różne rozwiązania i materiały
BUDOWA DOMU
miesiecznik.murator.pl

„Murator” to najpopularniejszy w Polsce poradnik budowlany. Od ponad 40 lat doradza budującym i remontującym. Na Murator.pl znajdziesz m.in. bieżące i archiwalne wydania w formie elektronicznej, a także wybrane wydania specjalne.

CZYTAJ od 4,99 zł
Murator ONLINE
Murator ONLINE + DRUK
  • Murator: Redakcja miesięcznika Redakcja wydań specjalnych TIME S.A Reklama Regulamin serwisu Warunki sprzedaży Polityka prywatności i cookies Dane osobowe Licencje Pomoc
  • Serwisy internetowe Budowa i Wnętrza: Murator.pl Projekty.murator.pl Muratorfinanse.pl Urzadzamy.pl Architektura.murator.pl Muratorplus.pl Zdrowie i parenting: Poradnikzdrowie.pl Mjakmama.pl Hobby: Podroze.pl Beszamel.pl News: Se.pl Superbiz.pl Superseriale.pl Hotplota.pl Eskacinema.pl Radio: Eska.pl Eskarock.pl Voxfm.pl ESKA2 RadioPLUS.pl SKLEP ONLINE: Vivelo.pl
  • Miesięczniki: Murator Architektura-murator
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody TIME S.A. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody TIME S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.
Copyrights © TIME S.A. 2001-2025zpr
Design by TIME S.A
Hosted by supermedia