Świeże zioła warto mieć pod ręką. Można je posadzić w ogrodzie na oddzielnym zagonie albo na reprezentacyjnych rabatach razem z innymi roślinami.
Zioła nie ustępują urodą roślinom ozdobnym. Mają ładny pokrój i intensywnie zabarwione liście, które u wielu odmian mogą być złote, purpurowe lub seledynowe. Często liście są dwubarwne albo pstre. To sprawia, że zioła tworzą interesujący element kolorystyczny na rabacie. Poza tym nie są trudne w uprawie i zazwyczaj łatwo się rozrastają.
Robimy zapasy z ziół na zimę
1. Zbieramy. Zrywamy lub obcinamy nożyczkami najmłodsze części roślin. Najlepiej robić to przed południem, kiedy liście obeschną z nocnej rosy, ale są jeszcze jędrne. Później pod wpływem słońca część olejków eterycznych ulatnia się do atmosfery i liście są mniej aromatyczne.
2. Suszymy. Nie myjemy roślin, lecz od razu wiążemy je w niewielkie pęczki i wieszamy w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Możemy też luźno ułożyć ścięte liście w wiklinowych koszach, które także ustawiamy z przewiewnym i osłoniętym od słońca miejscu.
3. Przechowujemy. Susz przekładamy do szczelnych, najlepiej szklanych pojemników, które ustawiamy w szafkach (musi być sucho i ciemno). Możemy też przechowywać zioła w papierowych torebkach, ale wtedy szybciej tracą aromat. Powinno się je wykorzystać w ciągu roku.
W artykule znajdziesz:
- informacje, jakie warunki glebowe i klimatyczne lubią zioła i gdzie je najlepiej posadzić
- przegląd ziół, które możemy posadzić w swoim ogródku
- rady, jakie rośliny wybrać do ogródka ziołowego
- wskazówki, jak je pielęgnować
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych