AGD w zabudowie
Sprzęty można zabudować w różnych konfiguracjach. Po jednym lub po kilka w tej samej szafce. To może być bardzo wygodne rozwiązanie. Aby takie było, należy pamiętać o zasadach kuchennej ergonomii.
AGD często montuje się w tzw. zabudowie słupkowej. Niepodważalne zalety ma montaż piekarnika czy mikrofalówki w słupku na wysokości blatu kuchennego. Nie tylko jest łatwiej kontrolować proces pieczenia, ale też nie trzeba podnosić do góry ciężkich naczyń. By w jednym słupku zmieścić trzy urządzenia, muszą być to urządzenia kompaktowe o wysokości 45 cm. Piekarnik montujemy na dole, wyżej urządzenie, z którego korzystamy częściej, najwyżej takie, z którego korzystamy rzadziej. Dostęp do niego będzie trudniejszy. Piekarnik powinien mieć uchylne drzwi, pozostałe urządzenia otwierane na lewą lub prawą stronę.
W wyspie kuchennej umieszcza się tylko trzy elementy AGD: płytę grzewczą, zlewozmywak i zmywarkę. Zgodnie z zasadą, że zmywarka i zlewozmywak powinny się znaleźć jak najbliżej siebie, montuje się je po jednej stronie. W trzech pozostałych szafkach - szuflady. Po przeciwnej stronie wyspy powinien się znaleźć długi blat roboczy ...
W artykule znajdziesz:
- jak rozplanować sprzęty AGD na wyspie kuchennej
- wskazówki, w jaki sposób zaprojektować rozmieszczenie urządzeń AGD w zabudowie słupkowej
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych