Materiał na blaty kuchenne
Właściwości, możliwości, kryteria wyboru
Ekonomiczny czy klasy premium? Naturalny kamień czy kompozyt, drewno czy może fornir? A może zainwestować w modny blat kompaktowy lub spiek kwarcowy? I czy w ogóle warto przepłacać, skoro tak dobrą opinią cieszą się obecnie nowoczesne blaty laminowane? Szukając odpowiedzi na te pytania, warto poznać cechy i możliwości blatów kuchennych z różnych materiałów.
Wybór blatów jest obecnie ogromny. Do oferty doszło sporo zupełnie nowych wyrobów, a z materiałów, które stosowano od dawna, są produkowane blaty w zmienionych technologiach. Prawdziwą rewolucję przeszły popularne i wciąż bardzo chętnie wybierane blaty laminowane, które – między innymi za sprawą zastosowania najnowszych technologii cyfrowych – opuściły segment tanich i słabych zamienników naturalnych materiałów i przeszły na nowy, bardzo wysoki poziom wzornictwa i doskonałych właściwości technicznych.
Kamień, przez dziesięciolecia uchodzący za najbardziej trwały i elegancki materiał, nie schodzi z blatowej sceny również za sprawą nowych rynków, które otworzyły możliwości korzystania z surowców uznawanych do tej pory za nieosiągalne. Naturalny kamień doczekał się też imitujących go świetnie następców – to już nie tylko znane od dawna konglomeraty i kompozyty, ale przede wszystkim spieki kwarcowe, które plasują się w czołówce ekskluzywnych materiałów blatowych.
Uchodzące do niedawna za trudne do ...
W artykule znajdziesz:
- przegląd blatów z różnych materiałów: blaty laminowane, blaty kompaktowe, blaty drewniane, blaty fornirowane, blaty kamienne, kompozyty i konglomeraty, spieki kwarcowe
- wskazówki, jak kupować blaty
- informacje dotyczące właściwości blatów, które są istotne przy wyborze
- wytyczne montażowe blatów z różnych materiałów
- inspirujące zdjęcia
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych