Własne warzywa, wczesne plony
Pomidory koktajlowe, sałata, trochę rukoli, cukinia – coraz więcej osób ulega zdrowej modzie i uprawia warzywa w ogrodzie przy domu. Oto kolejny etap wtajemniczenia – radzimy, co zrobić, żeby mieć wcześniejsze plony.
Kapryśna wiosenna pogoda, przymrozki i zimny wiatr często długo uniemożliwiają siew i sadzenie roślin w ogrodzie. Aby rozpocząć sezon wcześniej, można zastosować kilka prostych sposobów i wykorzystać osłony, które zapewnią dogodniejsze warunki wzrostu. W ten sposób warto uprawiać przede wszystkim warzywa (szybsze plonowanie!), ale można też przyspieszyć wzrost kwiatów jednorocznych.
Ciepło i zacisznie
Miejsce, w którym posadzimy rośliny, powinno być słoneczne i osłonięte od wiatru, żeby wiosną szybko się nagrzewało i było mniej narażone na przymrozki. Jeśli jesienią ziemia została okryta warstwą suchych liści lub kompostem, zimą zbyt głęboko nie zamarzła i wiosną można szybciej zacząć ją uprawiać. Można też dodać do niej kompostu i uformować podniesione zagony wysokości około 20 cm. To dodatkowo przyspieszy ogrzewanie gleby. Temperaturę ziemi podniesie także ściółka z czarnej polietylenowej folii grubości 0,03-0,06 mm lub czarnej włókniny o ...
W artykule znajdziesz:
- rady co zrobić, żeby mieć własne zdrowe nowalijki
- informacje czym osłonić warzywa, żeby szybciej plonowały. Dowiesz się czy warto mieć szklarenkę, czy lepszy jest tunel foliowy, inspekt, a może wysrtarczy przykryć zagony włókniną
- listę warzyw, które nadają się do wczesnowiosennej uprawy
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych