Murator Wokół domu Smaki z ogrodu

Smaki z ogrodu

Elżbieta Borkowska-Gorączko
Elżbieta Borkowska-Gorączko NAPISZ DO AUTORA

Owoce zjadane wprost z krzaka smakują wyjątkowo. I nie ma w tym przesady. We własnym ogródku zbieramy owoce w pełni dojrzałe, podczas gdy w handlu często oferowane są jeszcze twarde, ponieważ wtedy lepiej znoszą transport. Jesień to dobry moment, żeby założyć własny minisad.

Z marzeń o własnych soczystych owocach nie muszą rezygnować nawet właściciele bardzo małych działek. Co prawda na kilkuset metrach kwadratowych nie da się założyć sadu złożonego z wysokopiennych drzew, jest jednak sporo roślin, które sprawdzą się w takich warunkach.

Rarytas mogą mieć w ogrodzie amatorzy ciekawostek i zdrowej żywności – bardzo ostatnio modne jagody goji. Są to owoce kolcowoju chińskiego, rośliny od lat uprawianej także w naszym kraju, jednak dopiero od niedawna są one reklamowane jako jedne z najzdrowszych owoców świata. W naszym klimacie dojrzewają późno, dopiero we wrześniu i październiku, i niestety nie zawsze obficie.

Smaki z ogrodu

Krzak maliny rosnący obok miejsca wypoczynku sprawia, że smaczne owoce są w zasięgu ręki. Podobnie można posadzić inne rośliny jagodowe

fot. Mirosław Krogulec

W artykule znajdziesz:

  • zestaw roślin owocowych, które warto mieć w małym przydomowym ogródku,
  • sposoby sadzenia i uprawy,
  • zasady pielęgnacji (przycinanie, nawożenie, podlewanie, ochrona przed chorobami i szkodnikami).
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

CZYTAJ od 4,99 zł Zaloguj się
  • Wypróbuj darmowy numer miesięcznika - 5/2018
  • KONTAKT
  • POMOC
  • FAQ
  • WARUNKI SPRZEDAŻY
  • REGULAMIN
Wydanie: Murator 12/2013 Tekst Elżbieta Borkowska-Gorączko
Zaloguj się lub zarejestruj, aby skomentować artykuł