Murator Remont Jak otwierać kuchnię?
Dom jak nowy

Jak otwierać kuchnię?

Z modną kuchnią

Piotr Grzegorczyk
Piotr Grzegorczyk

Sprawdźmy, jakie są możliwości, i dobierzmy najlepszy sposób otwarcia.

Rozważając połączenie kuchni z salonem, przede wszystkim sprawdźmy, jaki rodzaj ściany znajduje się między nimi – działowa czy konstrukcyjna. Działowa jest o wiele cieńsza. Jeśli jest wykonana z elementów murowych, to wraz z tynkiem jej grubość wynosi 8-15 cm. Jeżeli nie mamy rzutu budynku, z którego da się to jednoznacznie odczytać, o opinię należy poprosić konstruktora lub architekta. Cienkiej ściany działowej łatwo się pozbyć. Można to nawet zrobić samodzielnie. Usunięcie przegrody konstrukcyjnej wymaga projektu, zbudowania podciągu i uzyskania pozwolenia na przebudowę – jest bowiem ingerencją w konstrukcję budynku. Zwróćmy uwagę na poziom posadzki w obu pomieszczeniach. Najlepiej, aby po połączeniu był taki sam. Zawsze jednak w miejscu usuniętej ściany trzeba uzupełnić podłogę. Jak to zrobić – to problem zarówno techniczny, jak i estetyczny.

Jak otwierać kuchnię?

Wygodnym rozwiązaniem jest stół jadalniany ustawiony bezpośrednio przy otwartej kuchni

fot. Andrzej Szandomirski, projekt: Andrzej Owczarek

W artykule znajdziesz:

  • informacje, jakie ograniczenia techniczne mogą wystąpić podczas łączenia kuchni z innymi pomieszczeniami pomocne we wstępnej ocenie możliwości przeprowadzenia takiej zmiany
  • opis układów funkcjonalnych najczęściej spotykanych w otwartych kuchniach wraz z ich podstawowymi wymiarami zapewniającymi wygodne użytkowanie
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

CZYTAJ od 4,99 zł Zaloguj się
  • Wypróbuj darmowy numer miesięcznika - 5/2018
  • KONTAKT
  • POMOC
  • FAQ
  • WARUNKI SPRZEDAŻY
  • REGULAMIN
Wydanie: Murator 2/2014 Tekst architekt Piotr Grzegorczyk
Zaloguj się lub zarejestruj, aby skomentować artykuł