Okap kuchenny
W kuchni, oprócz standardowej wentylacji, warto zamontować okap, który zintensyfikuje wymianę powietrza i usunie zapachy oraz wilgoć powstające podczas gotowania. Który wybrać?
1. Kominowy
Kuchnia potrzebuje bardzo dobrej wentylacji, ponieważ powstaje w niej stosunkowo dużo zanieczyszczeń w postaci pary wodnej i różnorodnych zapachów, które - choć bywają przyjemne - nie powinny dominować i rozprzestrzeniać się do innych wnętrz.
W kuchni z kuchenką gazową musi być kanał grawitacyjny wywiewny z kratką zamontowaną pod sufitem, w wyposażonej w kuchenkę elektryczną wentylacja może być grawitacyjna lub mechaniczna. Świeże powietrze powinno być doprowadzane przez nawiewniki zamontowane w oknach lub ścianach albo dopływać z sąsiednich pomieszczeń w nie wyposażonych. W domach z wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną do nawiewania powietrza służą osobne kanały.
Wentylacja mechaniczna nawiewno-wywiewna i mechaniczna wywiewna działają zwykle z wystarczającą, bo obliczoną i regulowaną intensywnością, grawitacyjna działa, jak chce, przeważnie za słabo. Szczególnie dotkliwie daje się to odczuć podczas intensywnego gotowania - na trzech-czterech palnikach/polach grzejnych kuchenki jednocześnie. W takich chwilach przyda się ...
W artykule znajdziesz:
- informacje o rodzajach okapów
- zasady doboru okapu do charakteru wnętrza
- wslkazówki instalacyjne
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych