Murator Budowa Dobieramy fugę

Dobieramy fugę

Zuzanna Podwysocka
Zuzanna Podwysocka NAPISZ DO AUTORA

Po ułożeniu płytek przychodzi czas na wypełnienie spoin między nimi. Pomagamy wybrać zaprawę odpowiednią do zastosowanych płytek i podłoża.

Materiał do wypełnienia spoin dobiera się nie tylko do koloru i rodzaju okładziny, ale również do szerokości fugi oraz warunków, w jakich będzie ona użytkowana. Są specjalne zaprawy przeznaczone do wielkowymiarowego gresu, do szklanej mozaiki oraz do naturalnego kamienia lub klinkieru. W tej do płytek na tarasie ważne są inne właściwości fizyczne niż w tej przeznaczonej do posadzki na ogrzewaniu podłogowym w łazience albo w intensywnie eksploatowanym garażu. Dobrze dobrana fuga jest po związaniu twarda, trudna do zarysowania i mocno przylega do powierzchni płytek, nie pęka. Musi przejąć naprężenia, jakie powstają w niej na skutek mikroruchów spowodowanych rozszerzalnością termiczną płytek oraz pracą całego budynku.

Rodzaj zaprawy do fugowania zależy od zastosowanego w niej spoiwa. Do wyboru mamy fugi cementowe i cementowe uszlachetnione (których podstawowym spoiwem jest cement), epoksydowe (funkcję tę pełnią żywice organiczne) oraz uszczelniacze ...

Dobieramy fugę

Rodzaj i kolor fugi mają ogromny wpływ na wygląd okładziny. Dobierając zaprawę, należy też uwzględnić rodzaj płytek i miejsce ich zastosowania

fot. Andrzej Szandomirski

W artykule znajdziesz:

  • wiadomości na temat różnych rodzajów zapraw przeznaczonych do fugowania
  • porady doświadczonego glazurnika, które przydadzą się  podczas samodzielnego spoinowania
  • propozycje konkretnych zapraw do zastosowania w różnych miejscach domu
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

CZYTAJ od 4,99 zł Zaloguj się
  • Wypróbuj darmowy numer miesięcznika - 5/2018
  • KONTAKT
  • POMOC
  • FAQ
  • WARUNKI SPRZEDAŻY
  • REGULAMIN
Wydanie: Murator 9/2015 Tekst Zuzanna Podwysocka
Zaloguj się lub zarejestruj, aby skomentować artykuł