Murator Architektura Kuchnia bez wad
Uwaga na błędy

Kuchnia bez wad

Iga Borkowska
Iga Borkowska

Sztywny układ funkcjonalny sprawia, że kuchnia jest miejscem, w którym przeróbki i przemeblowania prawie zawsze okazują się pracochłonne i kosztowne. Warto się więc wystrzegać błędów w jej aranżacji.

Sposób urządzenia kuchni najlepiej planować już na etapie projektu. Mamy wtedy możliwość wypracowania wspólnie z architektem takiego układu, który będzie najbliższy naszym wyobrażeniom o kuchni idealnej. Jako inwestorzy mamy wówczas wpływ na proporcje projektowanego pomieszczenia, układ okien i drzwi oraz odpowiednie rozprowadzenie instalacji. Gdy decydujemy się na projekt gotowy lub wprowadzamy się do istniejącego domu bądź mieszkania, zanim zamówimy nowe meble i urządzenia, powinniśmy sprawdzić, czy proponowana aranżacja zapewni nam wygodę – i ewentualnie zaplanować inną. Może się to wiązać z koniecznością większych zmian, takich jak modyfikacja układu ścian lub umiejscowienia niektórych otworów.

Czasami kuchnia przed umeblowaniem wydaje się obszernym pomieszczeniem, w którym bez trudu znajdzie się miejsce dla wszystkich planowanych urządzeń, a na etapie aranżacji nagle okazuje się zupełnie nieustawna. Pomimo, wydawałoby się, nadmiaru wolnej przestrzeni nie ma gdzie ustawić lodówki, a większość urządzeń po ...

W artykule znajdziesz:

  • rady architekt wnętrz, jak urządzić wygodną kuchnię
  • zasady funkcjonalnego rozplanowania urządzeń i zachowania odległości między nimi
  • informacje, jaka powinna być wysokość i głębokość blatów roboczych
  • przykłady projektów, w których popełniono błędy uniemożliwiające komfortowe użytkowanie kuchni
zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

CZYTAJ od 4,99 zł Zaloguj się
  • Wypróbuj darmowy numer miesięcznika - 5/2018
  • KONTAKT
  • POMOC
  • FAQ
  • WARUNKI SPRZEDAŻY
  • REGULAMIN
Wydanie: Murator 5/2014 Tekst architekt wnętrz Iga Borkowska
Zaloguj się lub zarejestruj, aby skomentować artykuł