Kuchenne wyspy i półwyspy
Dobrze zorganizowana kuchnia to przyjemność z wykonywania prac. Obecnie, dzięki modnemu trendowi jej otwarcia na strefę dzienną, jest miejscem, wokół którego toczy się życie codzienne. Uczestnictwo domowników w kulinarnych i towarzyskich spotkaniach umożliwiają wysunięte na środek pomieszczenia meble – wyspy i półwyspy.
Zamknięte kuchnie, które były domeną pani domu, to już przeżytek. W nowoczesnej architekturze te pomieszczenia wtopiły się w strefę dzienną. Zmieniło się też postrzeganie prac kuchennych, między innymi za sprawą popularności programów kulinarnych. Najczęściej jedną z głównych ról odgrywa tam wyspa na środku planu lub studia filmowego. Umożliwia realizację programu i podglądanie przygotowań potraw ze wszystkich stron. To przy niej toczy się akcja, a główni bohaterowie opowiadają o przysmakach i realizują najbardziej wyszukane przepisy.
„Wyspiarski” trend w aranżacji wnętrz nie jest nowy, ale stał się niemal obowiązującą modą. Położona na środku kuchni wyspa lub wysunięty półwysep są miejscem przygotowywania, spożywania posiłków i wraz z sąsiadującą z nimi przestrzenią jadalni czy salonu stały się centrum życia w domu. W czasie przygotowywania potraw można mieć kontakt z resztą domowników. Położenie na środku pomieszczenia pozwala także przebywać przy ...
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych