Murator Wnętrza Kuchenne wyspy i półwyspy

Kuchenne wyspy i półwyspy

Dariusz Jędrzejewski
Dariusz Jędrzejewski

Dobrze zorganizowana kuchnia to przyjemność z wykonywania prac. Obecnie, dzięki modnemu trendowi jej otwarcia na strefę dzienną, jest miejscem, wokół którego toczy się życie codzienne. Uczestnictwo domowników w kulinarnych i towarzyskich spotkaniach umożliwiają wysunięte na środek pomieszczenia meble – wyspy i półwyspy.

wyspa-i-polwysep.jpeg
Wyspa i półwysep to must have współczesnej otwartej kuchni. Modnym uzupełnieniem są okna pasmowe, podłoga z szerokich paneli oraz białe fronty szafek fot. Tomasz Zakrzewski, projekt: Romuald Malina/PRACOWNIA ARCHITEKCI MALINA

Zamknięte kuchnie, które były domeną pani domu, to już przeżytek. W nowoczesnej architekturze te pomieszczenia wtopiły się w strefę dzienną. Zmieniło się też postrzeganie prac kuchennych, między innymi za sprawą popularności programów kulinarnych. Najczęściej jedną z głównych ról odgrywa tam wyspa na środku planu lub studia filmowego. Umożliwia realizację programu i podglądanie przygotowań potraw ze wszystkich stron. To przy niej toczy się akcja, a główni bohaterowie opowiadają o przysmakach i realizują najbardziej wyszukane przepisy.

„Wyspiarski” trend w aranżacji wnętrz nie jest nowy, ale stał się niemal obowiązującą modą. Położona na środku kuchni wyspa lub wysunięty półwysep są miejscem przygotowywania, spożywania posiłków i wraz z sąsiadującą z nimi przestrzenią jadalni czy salonu stały się centrum życia w domu. W czasie przygotowywania potraw można mieć kontakt z resztą domowników. Położenie na środku pomieszczenia pozwala także przebywać przy ...

zamkniety
Aby przeczytać cały artykuł, kup dostęp do Muratora ONLINE

Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych

CZYTAJ od 4,99 zł Zaloguj się
  • Wypróbuj darmowy numer miesięcznika - 5/2018
  • KONTAKT
  • POMOC
  • FAQ
  • WARUNKI SPRZEDAŻY
  • REGULAMIN
Wydanie: Dodatek specjalny do Muratora 11/2023 Tekst Dariusz Jędrzejewski
Zaloguj się lub zarejestruj, aby skomentować artykuł