Blaty kuchenne
Blat to nie tylko pulpit roboczy do przygotowywania posiłków i napojów. To również niebagatelnej wagi element wystroju kuchni, który musi pasować do jej stylu. Proponujemy cztery rodzaje blatów, które pozwolą uzyskać kompromis między wytrzymałością a wyglądem.
Blat montowany jest na szafkach kuchennych, a gdy w kuchni jest tak zwana wyspa, znajduje się również na niej. Wycina się w nim otwory na zlewozmywak, płytę gazową lub indukcyjną i inne urządzenia wpuszczane w blat. Najlepiej, gdy jego powierzchnia jest łatwa do utrzymania w czystości i odporna na zarysowania, zalanie, wysoką temperaturę i agresywne substancje, takie jak kwaśny sok czy wino. Czasem jednak trudno pogodzić powyższe wymogi z pięknym wyglądem. Gdy chcemy wydać jak najmniej, zazwyczaj wybieramy do kuchni blat drewniany lub postformingowy (laminowany). Oba mają mnóstwo zalet, ale też nie są pozbawione wad. Łatwo je zarysować, trwale zabrudzić, a nawet nadpalić. Proponujemy więc coś innego - cztery rodzaje blatów z materiałów o właściwościach znacznie bliższych niezniszczalności. Co prawda nie są najtańsze, ale jeśli się weźmie pod uwagę ich trwałość i walory estetyczne, można dojść ...
W artykule znajdziesz:
- Wyjaśnienie, czym różnią się między sobą blaty z konglomeratów
- Odpowiedź na pytanie, czym są blaty synteryzowane
- Omówienie wad i zalet blatów betonowych, kamiennych i szklanych
- Orientacyjne ceny blatów ze szkła, kamienia, betonu i konglomeratu
Będziesz korzystać z całego miesiecznik.murator.pl, w tym archiwum, dodatków i wydań specjalnych